sunnuntai 10. joulukuuta 2017

KOKO PELLILLINEN LIHAPIIRAKKAA

Tästä lihapiirakasta riittää isommallekin porukalle!



Koko pellin kokoinen piirakka on  helpompi tehdä kuin yksittäiset piirakat, mutta mikäli haluat tehdä yksittäisiä, niin tuplaa taikina.


Taikina:
4 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 kananmuna
250 g voita
4 dl ruisjauhoja
noin 6 dl vehnäjauhoja

Lämmitä voi huoneenlämpöiseksi (itse monesti käytän mikron kautta ihan hetken).
Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää muut kuivat aineet joukkoon. 
Lämmitä maito yli 42 asteen. Lämpöä en mittaa millään mittarilla, vaan ihan omalla kädelläni. Kun neste tuntuu kuumemmalta kuin käteni, (mutta ei kiehu tokikaan) niin silloin on lämpö ok. Muutoinkin leivonnassa käytän mutu-tekniikkaa ja yleensä onnistuu hyvin. Ei pidä ottaa leipomisesta stressiä :). Mummoni aikoina se varmasti on ollut stressaavaakin, kun on ollut pakko tehdä yhdelletoista lapselle leivät ja ruoat. Mutta näin kun itse touhuilee silloin tällöin, niin yritän välttää stressiä.
Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään ja alusta omin käsin taikina. Anna kohota noin 20 minuuttia.



Täyte:
Aivan loistava täyte on edelliseltä päivältä jäänyt risotto! Saa maistuvasti vähennettyä ruokahävikkiä.
Vaan ainahan sitä ei ole kaapissa.
2 dl riisiä (pitkäjyväistä)
4 dl paistettua naudan jauhelihaa
1 punasipuli (paista jauhelihan kanssa)
2 keitettyä kananmunaa (muussaa haarukalla jäähtyneenä)
100 g juustoraastetta
1 tl suolaa
1 tl jauhelihamaustetta
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl pippurisekoitusta
1/2 tl valkosipulijauhetta
1/2 tl oreganoa
Mausteita oman maun mukaan enemmän tai vähemmän.


Kohonnut taikina jaetaan kahteen osaan. 
Kumpikin puoli taikinasta painellaan omalla kädellä leivinpaperin päälle pellin kokoiseksi levyksi. Voit toki kauliakin ne.
Laita toisen levyn päälle sekoitetut täyteaineet.
Päälle toinen taikina levynä. Pistele haarukalla reikiä pintaan.
Paistoon menee noin puolituntia ja uuni saa olla 200-asteinen.

Sitten vain nauti! 

Tämä piirakka on melko kuiva (taikinassa olevat ruisjauhot vaikuttaa, eikä täytteessä ole mitään kostuketta). Piirakka on maistuva ehdottomasti ja nämähän ovat makuasioita, että mistä kukainenkin tykkää. Koko pellillinen meillä hävisi kuuden hengen voimin yhdessä illassa. 
Itse kokeilen kuitenkin seuraavalla kerralla jotain kostuketta täytteeseen. Jos olet hyväksi havainnut jonkun, niin saa toki vinkata.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti